Sabahları uyanmakta zorlanıyor musunuz?

Yorgunluk, endişe, stres, sağlık sorunları... Her biri uyku düzeniniz için tehlike oluşturduğu gibi mevsim değişiklikleri, burun tıkanıklığı ve hatta beslenme alışkanlığınız bile gecelerinizi zorlaştırabilir. Bunun gibi nedenlerin sonucunda, siz de sabahları uyanmakta zorluk çekiyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:

  • Nefes: Kendinizi dinleyin. Gönlünüzce nefes alıp verebiliyor musunuz? Evdeyken arada camları açın. İş yerinde bir iki dakikalığına bile olsa dışarı çıkın. Boş zamanlarınızı açık havada geçirmeye öncelik verin. İyi bir uykunun olmazsa olmazı oksijen unutmayın. İmkanınız varsa nefes dersleri almayı bile düşünebilirsiniz.
  • Yatak Odanız: Uyuduğunuz mekândan mutlu musunuz? Gardırobunuzun üzerine sticker'lar yapıştırabilir, aynaya fotoğraflar sıkıştırabilir, kullanmadığınız şallarınızla odanızı renklendirebilirsiniz. Etrafınızı uyandığınızda görmekten mutlu olacağınız detaylarla zenginleştirin.
  • Beslenme: Gün içinde çok kahve-çay içenlerin, içmeyenlere oranla daha zor ve kalitesiz uyuduğu bilinen bir gerçek. En azından akşamları, yatmadan üç-dört saat öncesine kadar kahve ve çaydan uzak durmaya çalışın. Bitki çayları, meyve ya da süt uykunuzu rahatlatacaktır. Benzer şekilde akşam yemeklerini hafifletmek hem beden sağlığınız hem uykunuz için önemlidir.
  • Aktivite: Spor sağlığın ilk şartlarından biri ancak akşam geç saatlerde yapılan egzersizler vücudu dinçleştirir. Dolayısıyla spor aktivitelerinizle uyku saatiniz arasında yeterli zamanın olmasına dikkat edin.
  • Mental Rahatlama: Bugünün işini yarına bırakmak uykunuzu zorlaştırır. Ertesi güne bıraktığınız iş ya da sorumluluklar akşam yatağa yattığınızda zihninizde büyüdükçe büyür. Kontrol edebildiğiniz sorumluluklarınızı gününde halletmek gecenizi çok daha sakin kılacaktır.
  • Gece kıyafetleri: Pijama ya da gecelik seçiminden emin olun. Sizi rahatsız edecek, vücudunuza çok sıkı oturan, bel ya da bilek bölgelerinizi sıkıştıran, kumaşı kaşıntı yapacak kıyafetlerden uzak durun. 
  • Uykudan önce: Bedenen ve zihinsel olarak yorgun olmak modern çağın en çok duyulan şikayeti. TV ya da bilgisayarı kapatıp doğrudan yatmaktansa kendinize her akşam artırarak bir kaç dakika ayırın. 5 dakika ile başlayabileceğiniz bu süreçte yatak odasını havalandırma, bir kaç sayfa kitap okuma, sakin müzikler, ılık duş, yüz, el ve ayak bakımı gibi uykuya hazırlanma ritüelleri yaratın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Telif Hakları © 2012 Seda Baybek'e aittir.