Beyaz Sirkenin Faydaları

Beyaz Sirke ( Sirke Ruhu ) Nedir?
Beyaz sirke ya da diğer adıyla sirke ruhunun adı şeffaflığından gelmektedir. Saf sirke endüstriyel olarak en kolay üretilen sirke olmasından ötürü maliyeti diğer sirkelerden ucuzdur. Ülkemizde pek bilinen bir ürün olmasa da yurt dışında şişesinin yani litresinin raf fiyatı 1 dolar’dan azdır.


Sirke ruhu nasıl üretilir ?
Saf sirke şeker pancarı ya da mısır şekerinden elde edilir. Önce şeker fermante edilir. Bu sayede alkol oranı yoğun bir yapı elde edilir. İlk fermantasyon sonunda elde edilen yoğunluk yaklaşık %90 civarındadır. Ardından alkol asit asetiğe dönüştürülür (bu da ikinci fermantasyondur). Bu işlem ilk fermantasyona oksijen ve bazı bakterilerin eklenmesiyle gerçekleştirilir.
Bu fermantasyon yöntemi hem pratik hem de alkolü kolayca asit asetiğe dönüştürmeye yarar.
Daha sonra sıvı filtrelenir ve pastörize edilir ve nihayet ürün şişelenir. Ürünün üzerindeki “derece” miktarı sirkedeki asit asetik oranını gösterir. Bu miktar saf sirkede %10 dur. Üretimi endüstriyel olsa da saf sirkeye “doğal” denmektedir. Bunun nedeni bu ürünün birçok durumda zararlı herhangi bir etkisi olmadan kullanılabilmesidir.
Beyaz Sirkenin Faydaları Neler?
10% oranında asit asetik içeren saf sirke eski zamanlardan beri kullanılagelmiştir. Sağlığa zararı olmayan bu sıvı kolayaca dönüşebilmektedir. Başka bir deyişle sirke ruhu biyolojik olarak çözülebilen bir sıvıdır ve evlerimizde kullandığımız birçok ürünün aksine atmosfere zararlı hiçbir gaz çıkartmamaktadır.
Tek bir kötü yanı vardır o da kokusudur. Bazıları sirke ruhunun kokusunu tahammül edilemez bulurlar. Ama bunun da bir çözümü vardır. Saf sirkeye bir iki damla parfüm eklemek saf beyaz sirkenin koku sorununu kolayca giderir.

Saf beyaz sirke Nasıl Kullanılır?
  • Temizlikte ve tuvaletlerde: Sirke ruhu tuvaletlerde kullanılan çamaşır suyu yerine kullanılabilir. Saf sirke tuvalet fayanslarına püskürtülür ve birkaç dakika bekletilir. Ardından zemin durulanır.
  • Fayansların kalkerini sökmede: Fayansların, muslukların ya da lavaboların beyazlatılması için kullanılabilir. Bunun için kaynatılmış saf beyaz sirkeyi yavaşça temizlenecek bölgeye dökmek bir iki saat bekletmek ardından da silinip durulanması yeterlidir.
  • Fayanslarda ve özellikle derzlerinde oluşan kara lekeleri çıkartmakta: Kararmış alanlara kaynar saf beyaz sirke dökülür, 2 saat bekletilir, fırçalanır ve durulanır.
  • Duş başlığının temizliğinde: Bir kabın yarısına su yarısına sirke ruhu doldurulur. Duş başlığı kabın içine bırakılır. Yarım gün bekletilir ardından fırçalanır ve durulanır.
  • Tencerelerin temizliğinde: Tencerelerdeki kalkerin temizliği için temizlenecek tencerenin yarısı suyla doldurulmuş bir kaba ya da lavaboya batırılması yeterlidir. Tencere bu şekilde 1 • 2 saat bekletilir ardından fırçalanır ve durulanır.
  • Dibi tutmuş ve kararmış tencerelerin temizliğinde: Tencere yaklaşık 10 dakika kaynatılmış sıcak sirke ruhuna batırılır.
  • Su ısıtıcıların tartaratı ya da kalkerini çözmede: Su ısıtıcının içine yarıya kadar su ve sirke ruhu eklenir ve cihaz çalıştırılır. Isıtıcı içindeki sıvı yukarıya çıktığında cihaz durdurulur ve 30 dakika belketilir
  • Vazoların, bardakların ve sürahilerin temizliğinde: Beyaz lekeleri çözmek için sirke ruhu birebirdir. Temizlenecek nesne yarısı saf sirkeden oluşan suya batırılır ve yarım gün bekletilir. Ardından durulanır.
  • Gümüşlerin parlatılmasında: Gümüşler sulu saf sirkeye batırılır ve 5 dakika bekletilir, durulanır ve yumuşak bir bezle silinir.
  • Ütünün temizliğinde: Ütünün rezervuarı yarısı su yarısı saf beyaz sirke olacak şekilde doldurulur. Ütü buhar konumunda son sıcaklığa getirilir. Birkaç dakika boyunca buharın çıkması sağlanır. Ardından ütü durdurulur ve 30 dakika bekletilir. Ve işlem rezervuar boşalana kadar tekrarlanır.
  • Bulaşık ve çamaşır makinesinin temizliğinde: Makinanın tartını sökmek için sıvı detarjan yerine sirke suyu koyulur ve makina boş olarak çalıştırılır.
  • Çamaşır makinesinin tamburunun temizliğinde: Doğrudan tambura ya da deterjanı eklediğiniz bölmeye 1 litre saf beyaz sirke dökün. Makineyi boş olarak çalıştırın ardından makineyi durulamak için bir defa daha döndürün.
  • Giysilerdeki çimen lekelerini çıkartmak için: Saf beyaz sirkenin giysilerdeki lekeleri çözmek gibi bir erdemi de vardır. Özellikle yeşillik lekelerine karşı birebirdir. Giysinizin lekeli bölümüne saf beyaz sirke içirin ardından giysiyi makineye koyun.
  • Yumuşatıcı olarak:Çamaşırlarınızı yumuşatmak için yumuşatıcı haznesine kimyasal yumuşatıcılar yerine aynı oranda sirke ruhu ekleyin.
  • Kilim ve halılarınızın lekelerini çıkarın: 3/4 oranında suyla seyreltilmiş sirke ruhu halı ve kilimleriniz üzerinde harikalar yaratacaktır. Sıvıyı lekeye serpiştirin ardından nemli bir bezle silin.
  • Cam temizliği: Bir püskürtücüye biraz saf beyaz sirke biraz alkol biraz da su ekleyin ve bu karışımı camlarınıza püskürtün ve silin. Camlarınız hem temizlenecek hem de silme izi olmayacaktır.
  • Doğal çim sökücü: Saf beyaz sirkenin asiditesi istenmeyen bitkilere karşı ekolojik bir yöntem olarak kullanılabilir. İstemediğin bitkilerin üzerine uygulayacağınız sirke ruhu bu bitkileri yakacaktır.
  • Yumuşak ve parlak saçlar için: Bir kabın yarısına su yarısına saf beyaz sirke koyun. Saçınızı herzaman kullandığınız şampuanla yıkayın ve durulama işleminde hazırladığınız su + sirke karışımını uygulayın. Durulamada kullanacağınız suyun saçınızı dinçleştirmesi için soğuk olması gerekmektedir. Bu işlemi ayda 1 • 2 defa tekrarlayın.
  • Saçlarınızı doğal yolla çözün: Saçınızı saf beyaz sirkeyle karıştırılmış suyla çalkalamanız saçlarınızın yumuşamasını ve açılmasını sağlayacaktır.
  • Beyaz diş mineleri: Ayda bir defadan fazla olmamak üzere dişlerinizi sirke ruhuyla çalkalamanız minelerinizi parlatacaktır.
  • Yanıklara ve güneş yanıklarına karşı: Yanık bölgeyi saf beyaz sirkeye bandırdığınız bir pamuk parçasıyla tamponlayın ve o bölgeye bastırın ya da bantlayın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Telif Hakları © 2012 Seda Baybek'e aittir.