Bahar Yorgunluğunu Yenmenin Yolları


İnsanların sürekli yorgun, bezgin ve uykulu olması; enerjilerinin tehlikeli bir şekilde düşük olması, pek çoğumuzun kaçınmak istediği alışılmış bir bahar problemidir.
Aslında kronik yorgunluk kış sonlarına doğru daha fazla görülmeye başlar. Yani, uzun kış ayları boyunca bastırmaya çabaladığımız tüm stres aniden bizi vurduğunda. Peki, bu can sıkıcı dertlerle uğraşmak yerine önleyici tedbirler almak daha güzel olmaz mı? 

Bahar yorgunluğunu yenmenin yolları;

  • Güneş ışığı alabileceğiniz hiçbir fırsatı kaçırmayın: İnsanlar daha az güneş ışığı aldıkları zaman, depresyona eğilimler daha sık görülüyor. Bu nedenle, hava güneşliyse, evinizin önünde biraz da olsa zaman geçirin. Ayrıca muz, incir, domates ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin eksikliğini gideren soya gibi doğal antidepresanları da unutmayın. Sabahları bir fincan kuşburnu çayı demlemek, akşamları ise bir fincan papatya çayı içmek sinir sisteminizi canlandırırken, C vitamini bakımından zengin olan elma, enerji problemlerinize mükemmel bir çözüm olur.
  • Beslenmenizdeki vitamin ve mikro elementleri kontrol edin: B grubu vitaminleri yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesini tetikler. Diğer taraftan kalsiyum ve sodyum metabolizmanızı ve hastalıktan sonraki iyileşme sürecini hızlandırır. Kalsiyum ve sodyum hem yazın hem de kışın kronik yorgunluktan uzak durmak isteyenler için de kıymetli öğelerdir. A, C ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve enerjimizi artırır.
  • Evinizi temiz tutun: Londra St. Queen Marry Kolejinde çalışan uzmanlar, haftalık 20 dakikalık yoğun bir temizliğin ruhsal sağlığımıza son derece faydalı olduğunu ortaya koydu. Ev işlerinin haricindeki fiziksel aktivitelerin de hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımıza katkıda bulunduğu keşfedildi. Bu durumlarda fiziksel yorgunluk, bezginlik yerine ruhsal tatmin duygusunu getirir.
  • Aktif olun:İster koşu bandı, ister yüzme, isterseniz de Wu-Shu egzersizlerini seçin. Yapabileceğiniz tüm egzersiz türleri, kronik yorgunluk sendromundan kurtulmak için iyi bir neden olacaktır. Ayrıca mümkün olduğu kadar dışarı çıkmalı, tiyatroya gitmeli, eğitim kurslarına katılmalı, insanlarla iletişim kurmalı ve çocuklar ile oynamalısınız. Diğer bir deyişle hayatınızın tadını doyasıya çıkarın!

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Telif Hakları © 2012 Seda Baybek'e aittir.