Uykunun Önemi!
UYKU YANILGILARI
- Çoğu insan iyi bir uykunun; kolayca uykuya dalma, uyku sırasında az uyanma ya da kaç saat uyuduğuyla ilgili olduğunu düşünüyor.
- Gece boyu bir insanın ortalama 28 kere uyandığını biliyor musunuz? Bunlar ertesi gün hatırlanamayacak kadar kısa süreli uyanmalardır. Uyku arasında uyanmaların en fazla 3 dakika sürmesi normal bir durumdur.
- Uykunuzun kalitesi uyandığınızda kendinizi nasıl hissettiğinizle ilgili değildir. Derin bir uykudan uyandığınızda daha yorgun hissederken, hafif bir uykudan uyandığınızda dinlenmiş olarak uyanacaksınız.
- Profesör Juergen Zulley ‘’uykunun fiziksel, duygusal, zihinsel sağlık için temel bir ihtiyaç” olduğunu söylüyor.
- Kaliteli bir uyku size canlılık katarken, güne enerjiyle başlayıp verimliliğinizi arttırarak, sosyal ve sağlıklı olmanıza katkıda bulunmak için yeterlidir.
- Zihin açıklığı; karışık hesaplardan, araba sürmeye kadar farklı işleri yerine getirmeniz için bilişsel becerilerinizi geliştirir.
- Fiziksel performans; ruh haliniz olumlu etkilenirken aynı zamanda çarpıntılarınız azalır ve fiziksel dayanıklılığınız artar.
- Sağlığınızı korur ve yaşam kalitenizi arttırır.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur.
- Hafızanızı güçlendirir.
UYKU VE ADET DÖNEMİNİZ
- Kadınların uykuları, hormonal değişiklikleri yüzünden erkeklere oranla üç kat daha zayıftır. Bu durum adet dönemleri sırasında daha da kötüleşir.
- Kadınlar en büyük zorluğu, hormon seviyelerinde değişiklik olduğu zaman yaşıyorlar. Hamilelik, erken annelik ve adet dönemleri gibi hormonal değişiklikler uyku problemi yaşamalarına sebep oluyor.
- Adet kanaması sırasında uykusuzluk ve östrojen artışı progesteron’a neden olabilir.
- Ayrıca, adet sırasında sızıntı endişesi yaşamak da uykunuzu olumsuz etkiler.
1. ÇEVRESEL: Elektronik aletler, istenmeyen ışıklar ve gürültü, kaliteli uykuyu etkileyen önemli faktörlerdendir.
2. PSİKOLOJİK: Rahatlama, ruhsal dengenizin yenilenmesinin anahtarıdır. Gergin hissettiğinizde, dinlenmek için zaman bulamadığınızda ve uykuya çabuk dalamadığınızda gün boyu yorgun hissedersiniz.
3. FİZİKSEL: Daha birçok sebep gibi ağrı ve rahatsızlık hissi uykunuzun derinliğini etkiler ve uyku sırasında uyanma sürelerini uzatır.
PROF. DR. ZULLEY’DEN İPUÇLARI;
- Yatak odanızı uyku dostu bir vahaya dönüştürün.
- Sizi dinlendirecek uyku öncesi rutini oluşturun.
- Akşam yemeğinde hafif yemekler tercih edin.
- Size uygun bir uyku düzeni oluşturun.
- Yatmadan en az üç saat önce yapılan egzersiz, uykuya daha hızlı dalmanızı sağlar ve derin bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim :)